De verdeling van de inboedel:

De inboedel:

Wat is de inboedel ? Als jullie gehuwd zijn dan is de inboedel het geheel van goederen dat jullie samen hebben verzameld. Het gaat om onder andere meubelen, decoratie, keukenmateriaal, kunstwerken,… Bij het regelen van de echtscheiding met onderlinge toestemming is de verdeling van de inboedel één van de zaken die we verplicht moeten opnemen in de overeenkomst.

Bepaalde goederen behoren niet tot de inboedel. Dit zijn de strikt persoonlijke goederen zoals je eigen kledij.

Wanneer jullie gaan scheiden dan moet de inboedel worden verdeeld. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en ook meerdere manieren om de verdeling op te nemen in jullie echtscheidingsovereenkomst.

Verdeling van de inboedel met lijst:

Een eerste mogelijkheid is om alle goederen op te lijsten zodat jullie een overzicht hebben van alle goederen in de inboedel. Deze lijst zal dan de verdeling bevatten die jullie hebben afgesproken. Wie krijgt welke goederen uit de inboedel en waar bevinden de goederen zich en tot wanneer ? Al deze vragen dienen jullie te beantwoorden op de inboedellijst. Zodra de hele verdeling op papier staat en alle afspraken duidelijk zijn kan de lijst door jullie allebei worden ondertekend.

Als jullie kiezen om met de lijst te werken dan zal dit ook zo worden opgenomen in de echtscheidingsovereenkomst. Zo weet de rechtbank dat jullie een lijst ter beschikking houden met alle goederen erop en hoe de verdeling geregeld is. Jullie zijn niet verplicht om de lijst als bijlage toe te voegen aan de echtscheidingsovereenkomst. Als jullie dat zouden willen, dan mag dit natuurlijk.

Verdeling van de inboedel zonder lijst:

Een andere mogelijkheid is om zonder lijst te werken. Vaak wensen partners niet elk item op te sommen in een lijst en komen ze onderling tot een verdeling die voor hen handig is in de praktijk. Het staat jullie natuurlijk vrij om dit onderling te regelen. Wanneer de communicatie tussen de ex-echtgenoten nog goed verloopt is dit meestal de route die cliënten verkiezen. De voornaamste reden is dat een gedetailleerde lijst van alle items maken veel werk met zich meebrengt.

Als jullie kiezen om onderling alles te verdelen en zonder een lijst te werken dan nemen we dit ook zo op in de echtscheidingsovereenkomst. We nemen op dat alles is verdeeld in onderling akkoord.

Verdeling van de inboedel met of zonder compensatie:

Of jullie nu werken met of zonder een lijst van goederen, het is altijd mogelijk dat er compensatie nodig is voor bepaalde goederen. Vaak wenst één partner de meubelen bijvoorbeeld niet mee te nemen naar de nieuwe woonst, maar wenst hij/zij wel een compensatie in de vorm van geld. Dit is natuurlijk mogelijk en kan best mee worden opgenomen in de echtscheidingsovereenkomst. Als één van beide aan de andere partner een geldbedrag zal overmaken dan nemen we de exacte som op en ook de datum van betaling en de manier waarop er zal worden betaald.

Op die manier is er duidelijkheid in de overeenkomst over het betaalde bedrag en kan er achteraf geen discussie over zijn. Indien jullie de goederen verdelen en niemand wenst een compensatie in de vorm van een geldbedrag, dan nemen we ook duidelijk mee op in de overeenkomst dat er geen compensatie zal zijn voor de inboedel.

Wat jullie beslissen en hoe jullie alles verdelen is dus volledig jullie vrije keuze. Welke keuzes jullie ook maken, de bemiddelaar zal alles duidelijk voor jullie opnemen in de echtscheidingsovereenkomst.